Infekce H. pylori patří celkově mezi celosvětově nejčastější infekce. Mechanismy infekce nejsou stále zcela objasněny. V současnosti dochází k výraznému snížení výskytu onemocnění na celém světě a trvalému poklesu výskytu infekcí v dětském věku, pravděpodobně díky lepším hygienickým podmínkám a zlepšení v léčbě.
Obecně platí, že samostatným rizikovým faktorem u dospělých je kouření a životní styl. Profese s vyšší stresovou zátěží, nedostatečný pitný režim a špatné stravovací návyky jsou spojeny s vyšším rizikem získání H. pylori.
Úprava životního stylu a diety má sice důležitý, podpůrný vliv v léčbě. Významně se doporučuje přestat s kouřením a vynechat konzumaci alkoholu. Přísná úprava jídelníčku není nutná, doporučuje se vyhnout se potravinám, které stimulují žaludeční sekreci: káva, alkohol, silný čaj, výrazné a ostré koření, červené maso, uzeniny. Příznivý vliv má pravidelný stravovací režim a jídla po menších porcích. Vhodná je strava dobře tepelně a mechanicky upravená.
Prospěšná je snaha o omezení stresu a psychické zátěže, důležité je dopřát si dostatek spánku. U těžce fyzicky pracujících nemocných by měla být také omezena velká fyzická zátěž.
Současně s eradikací H. pylori se doporučuje použití probiotik, zejména Lactobacillus a Limosillactobacillus reuteri, které mohou pomoci bojovat proti H. pylori vylučováním antimikrobiálních sloučenin, soutěží o vazebná místa, zlepšují funkci slizniční bariéry a zvyšují eradikační účinek. Bismut a probiotika jsou ideální kombinací pro léčbu infekcí H. pylori.
Reference: